Ernstige oogletsels in Oogziekenhuis Rotterdam

woensdag 02 januari 2013, Tijd 12:37 uur

Zeker 23 vuurwerkslachtoffers zijn dit jaar tijdens de nacht van Oud & Nieuw in Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht. De helft van deze letsels is dusdanig ernstig dat zij blijvend zullen zijn: dit betekent verminderd zicht dan wel ogen die uiteindelijk blind zullen worden. Opvallend was dat het voornamelijk (jonge)mannen betrof en vrijwel geen kinderen. De letsels zijn veroorzaakt door te vroeg ontploft siervuurwerk of vuurwerk dat door de sterke wind afboog. 50% was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Helaas zijn de letsels dit jaar wederom zo ernstig dat op nieuwjaarsochtend al zeker 6 patiënten worden geopereerd. Landelijk gezien is er inmiddels sprake van 70 patiënten. Helaas blijft het hier vaak niet bij, aangezien ieder jaar nog vele slachtoffers uit het gehele land gedurende de eerste dagen van het nieuwe jaar binnenkomen.

“Dit is een gruwelijke situatie, niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de familie en vrienden om de slachtoffers heen. Zoals ik ieder jaar weer zeg: de situatie in Nederland tijdens Oud & Nieuw lijkt meer op oorlogsoogheelkunde dan normale oogheelkunde. Twee jaarwisselingen in Nederland staat gelijk aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten. Waarom is het in Nederland nog steeds geoorloofd om zelf vuurwerk af te steken?”, vraagt Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en woordvoerder van Het Nederland Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn, zich af.

Landelijke cijfers: vorige jaarwisseling 23 blinde ogen
Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de vijfde maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk). Dit op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Tijdens de vorige jaarwisseling zijn 23 ogen volledig blind geworden. 50 procent van de slachtoffers waren omstanders, 50 procent werd getroffen door zelf afgestoken vuurwerk.

Bron: Oogziekenhuis Rotterdam