Mogelijk tienduizenden banen weg in de thuiszorg

dinsdag 06 november 2012, Tijd 11:52 uur

Er gaan mogelijk tienduizenden banen weg in de thuiszorg. Deze banen staan op het spel door het gesloten regeerakkoord van VVD en PvdA. Belangenorganisatie Actiz schrijft dat in een persbericht. Omdat er miljarden zullen worden bezuinigd binnen de AWBZ  gaan er tienduizenden banen verloren. Begeleiding en persoonlijke verzorging zullen ernstig worden gekort en gaan naar de gemeenten.  Vanaf 2014 krijgen veel ouderen geen geld meer voor huishoudelijke hulp. Hierdoor zullen van de 58 duizend thuiszorghulpen velen hun baan kwijtraken.

In de thuiszorg  is de huishoudelijke hulp in 2007 al overgeheveld van de AWBZ naar de gemeenten. Er zijn toen niet direct banen verloren want de gemeenten moesten cliënten destijds overnemen. Maar in de periode daarna is er wel een groot banenverlies in de thuiszorgsector geweest. Er kwamen aanbestedingen en gemeenten kozen vaak voor schoonmaakbedrijven met de laagste prijs.

Actiz denkt dat de zorg te ingewikkeld gaat worden en dat er net als voorheen vele mensen over de vloer komen bij cliënten. Door de nieuwe kabinetsplannen gaat de kwaliteit van zorg hard achteruit.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen