Onderzoek naar sterfte door een op drie ziekenhuizen

maandag 16 december 2013, Tijd 9:16 uur

Een derde van de Nederlandse ziekenhuizen doet onderzoek naar sterftegevallen van hun eigen patiënten. Met name naar de verdachte sterfte wordt veel onderzoek gedaan. Uit onderzoek blijkt dat 77 Nederlandse ziekenhuizen zeer specifieke sterftecijfers hebben waarbij zij per patiëntengroep kunnen kijken of de sterfte overeenkomt met het landelijk gemiddelde.

Verschillende ziekenhuizen, ongeveer 25 in totaal, doen onderzoek naar cijfers van vorig jaar of hebben dat reeds gedaan, zo wordt er beoordeeld of de zorg onder de maat was of dat er fouten zijn gemaakt tijdens het registreren. Laurentius Ziekenhuis in Roermond ontdekte een hoog sterfte cijfer van mensen met een longontsteking, zij onderzoeken momenteel hoe dat komt. Het Diakonessenhuis in Utrecht onderzoekt de sterfte van mensen met een bloedvergiftiging, en zo doen verschillende ziekenhuizen verschillende onderzoeken.

Vanaf 2014 moeten ziekenhuizen alle sterftecijfers op internet publiceren en het moet per aandoening inzichtelijk worden wat het sterftecijfer is.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen