Vuurwerkbril voorkomt veel ellende

vrijdag 27 december 2013, Tijd 10:05 uur

Tijdens de afgelopen jaarwisselingen liepen helaas gemiddeld tweehonderdvijftig mensen oogletsel door vuurwerk op. Vorig jaar werden zelfs drieëntwintig volwassenen en kinderen blind aan één oog. De Nationale Campagne Vuurwerkbril promoot daarom het dragen van een vuurwerkbril; zowel als je zelf vuurwerk afsteekt als wanneer je er naar kijkt.

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam: “Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer uitoefenen en moet je ander werk gaan zoeken. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Kan dit de uitkomst zijn van het vieren van een mooi feest?”

Dit jaar richt de campagne zich met een online vuurwerkquiz en vuurwerklesbrief vooral op basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Daarnaast is er een fotowedstrijd op Facebook, www.facebook.com/vuurwerkbril, waarbij ouders en kinderen opgeroepen worden een foto mét vuurwerkbril te uploaden. Zij kunnen hiermee een iPad mini winnen.

De partijen die zich hard maken voor ‘nul blinde ogen door vuurwerk’ zijn het Oogfonds, Het Oogziekenhuis Rotterdam, de Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven (NUVO), het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), Vuurwerkpreventie, Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Deze jaarwisseling wordt voor de zesde keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels geregistreerd door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen. Daarnaast wordt ditzelfde ook voor het eerst in Europees verband gedaan.

Bron: Ik zie je volgend jaar